Hvad betyder det økonomisk?

19. januar 2009

Fra den 13. juli 2009 vil udgifterne for den enkelte patient til hjerte-karlægemidler (”blodtrykssænkende midler”) være den samme eller lavere, afhængigt af om behandlingen omlægges til et billigere lægemiddel. For regionerne bliver lægemiddeludgifterne lavere.

For en enkelt patient vil den gennemsnitlige årlige besparelse (for region og patient) ved omlægning fra behandling med dyr ACE-hæmmer eller angiotensin-II antagonist til billig ACE-hæmmer (C09) være mellem 1500 og 2300 kr. Ved omlægning fra en dyr calciumantagonist (C08) til en billig er den tilsvarende besparelse 950 kr. Hvis man fremover skal behandles med et andet men billigere lægemiddel, kan skiftet naturligt finde sted i forbindelse med den rutinemæssige kontrol hos lægen i løbet af de kommende 6 måneder. Samlet vurderer vi besparelsen for patienter og det offentlige til 200-300 mio. kr. per år, også selv om omstilling vil kræve ekstra konsultation til kontrol af blodtrykket.

Eksperter vurderer, at ud over alle de patienter, der allerede er i behandling, burde yderligere ca. 300.000 personer behandles for forhøjet blodtryk. Desuden er nogle af dem, der behandles i dag, ikke behandlet tilstrækkeligt. Dette er der en lang række årsager til, men de sparede penge kan med fordel anvendes til at rette op på underbehandlingen i Danmark.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til sektionsleder for Medicintilskud Karen Kolenda på telefon 4488 9348.