Det betyder ændringerne økonomisk

14. juni 2010

Fra den 15. november 2010 vil udgifterne for den enkelte patient til lægemidler mod halsbrand, sure opstød eller mavesår være den samme eller lavere, afhængigt af om behandlingen omlægges til et billigere lægemiddel. For regionerne bliver lægemiddeludgifterne lavere.

For en enkelt patient vil den gennemsnitlige årlige besparelse (for region og patient) ved omlægning fra behandling med et af de dyrere lægemidler til et af de billigere omeprazol, lansoprazol eller pantoprazol være omkring 2000 kr. Hvis man fremover skal behandles med et andet men billigere lægemiddel, kan skiftet naturligt finde sted i forbindelse med den rutinemæssige kontrol hos lægen i løbet af de kommende 5 måneder.

Samlet vurderer vi besparelsen for patienter og det offentlige til 140-170 mio. kr. per år.

Eksperter på området vurderer, at en del af de patienter, der er i behandling med disse lægemidler med fordel kunne overgå til såkaldt symptomstyret behandling i stedet for en konstant vedvarende behandling, og at nogle patienter helt kan undvære behandlingen. Hvis nogle skal behandles mindre og andre måske skal ophøre med behandlingen vil det forøge besparelsen, både for patienten og det offentlige.

Yderligere oplysninger
kan fås ved henvendelse til sektionsleder for Medicintilskud Karen Kolenda på telefon 4488 9348.