Hvorfor er der brug for en gennemgang af tilskud til medicin mod depression og angst?

3. oktober 2011

Folketinget har pålagt Lægemiddelstyrelsen at gennemgå alle lægemidlers tilskudsstatus regelmæssigt. Vi skal vurdere om et lægemiddel skal have generelt (automatisk) tilskud, tilskud på særlige betingelser (klausuleret tilskud) eller slet ikke have tilskud. En af de overordnede betingelser, som skal være opfyldt for, at et lægemiddel kan få og bevare generelt tilskud, er, at lægemidlets behandlingsmæssige værdi står i et rimeligt forhold til prisen.

For at vurdere om lægemidlet opfylder denne betingelse, tager vi udgangspunkt i de anbefalinger om lægemidlernes anvendelse, som kommer til udtryk i nationale og internationale behandlingsvejledninger og behandlingsanbefalinger og rekommandationer fra lægevidenskabelige selskaber. Disse anbefalinger sammenholdes med lægemidlernes behandlingspriser. Såvel behandlingsanbefalingerne som lægemidlernes priser ændres over tid - sidstnævnte gerne i forbindelse med patentudløb - og dermed ændres vurderingen af, hvad der er rationel lægemiddelanvendelse inden for et givet behandlingsområde – dvs. hvilket lægemiddel, lægen som udgangspunkt bør vælge først.

Når vi godkender et lægemiddel til markedsføring i Danmark, kan vi ikke stille krav om, at lægemidlet skal opfylde et medicinsk behov, ligesom lægemidlets pris heller ikke indgår i beslutningsgrundlaget. Disse forhold er imidlertid vigtige, når vi beslutter, om et lægemiddel skal have tilskud eller ej.

Hvis et lægemiddel ikke har tilskud, betyder det dog ikke, at det er mindre effektivt, mindre sikkert eller af ringere kvalitet end lægemidler med tilskud.

Det primære formål med at give offentligt tilskud til lægemiddelbehandling er at sikre, at patienterne får tilskud til køb af vigtig medicin. Herudover skal vi dog også sikre, at de offentlige midler anvendes hensigtsmæssigt og tilskynde til, at lægerne anvender lægemidlerne rationelt, dvs. understøtte lige så effektiv behandling for færre penge.