Smertestillende medicin skal på recept

5. april 2013

Fremover kan man kun købe store pakker med svag smertestillende medicin, hvis man har en recept fra lægen. Ændringen skal begrænse forgiftningstilfælde og behovet for levertransplantationer. Beslutningen er truffet på baggrund af nye data og efter høring af Registreringsnævnet.

Når tilgængeligheden af store pakninger bliver begrænset, kan det reducere antallet af fuldbyrdede selvmord samt behovet for levertransplantation. Det viser en vurdering af en ny stor engelsk undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal 2013, der har undersøgt sammenhængen mellem begrænsning i pakningsstørrelse og salgssteder og antal dødsfald og behov for levertransplantation. Undersøgelsen viser et markant fald i antal paracetamol-relaterede dødsfald, henvendelser til levertransplantationsenheder og i levertransplantationer. Antallet af forgiftningstilfælde forventes ligeledes at blive reduceret ved at begrænse tilgængeligheden af store pakninger.

Der er de  senere år kommet en tiltagende erkendelse af, at stofgruppen NSAID, der blandt andet omfatter acetylsalicylsyre, ibuprofen og phenazon, har langt flere og alvorligere bivirkninger end tidligere antaget. Selv ved de anbefalede doser har NSAIDs bivirkninger i mave-tarmområdet, som hos blandt andre ældre patienter kan være alvorlige. Ved brug i høje doser og ved behandling over længere tid kan der desuden være en let forøget risiko for blodprop i hjerte og hjerne samt risiko for at påvirke nyrefunktionen. Forgiftningstilfælde med NSAID er svære at behandle.

Den begrænsede adgang til store pakninger gælder for alle svage smertestillende lægemidler, der indeholder følgende aktive stoffer:

  • paracetamol
  • acetylsalicylsyre
  • ibuprofen
  • acetylsalicylsyre i kombination med codein eller koffein
  • phenazon i kombination med koffein eller indeholdende phenazonsalicylat i kombination med koffein og salicylamid. 

Beslutningen om receptpligt omfatter tabletter, miksturer, suppositorier (stikpiller), men ikke lægemidler, der er beregnet til at smøres på huden.

De sædvanlige høringsprocesser overfor virksomhederne er sat i gang og vi forventer at beslutningen kan træde i kraft i juni måned.

Eksempel på, hvad ændringen vil betyde

Pakninger, der indeholder mere end 10 g paracetamol, acetylsalicylsyre, phenazon eller 4 g ibuprofen, vil fremover blive receptpligtige. Det betyder for eksempel for tabletter med paracetamol á 500 mg, at en pakning på 20 tabletter kan forblive i håndkøb, men at pakningsstørrelser derover bliver receptpligtige.

For kombinationspræparater, der indeholder 50 mg koffein, 250 mg phenazonsalicylat og 250 mg salicylamid tabletter (Koffisal), skal pakningsstørrelser på mere end 20 stk. være receptpligtige.

Links

Artiklen: Long term effect of reduced pack sizes of paracetamol on poisoning deaths and liver transplant activity in England and Wales: interrupted time series analyses. Hawton K, Bergen H, Simkin S, Dodd S, Pocock P, Bernal W, Gunnell D, Kapur N. BMJ 2013; 346:f403)