Følg udviklingen i forbruget af mavesårsmedicin

12. november 2010, Opdateret 27. maj 2013

NB! Denne forbrugsanalyse opdateres ikke længere.

Sundhedsstyrelsen følger forbruget af mavesårsmidler (medicin mod halsbrand, sure opstød og mavesår) i forbindelse med, at tilskuddet til en række mavesårsmidler bortfaldt den 15. november 2010. Læs mere om tilskudsændringerne nedenfor.

I notatet i boksen til højre kan du se, hvordan forbruget af mavesårsmidler har udviklet sig fra december 2009 og frem til oktober 2011. Fra notatet er der link til forbruget i absolutte tal i de enkelte måneder og til de tilsvarende tal og grafer for hver af de fem regioner.

Mange mennesker behandles nu med billigere mavesårsmidler. En sammenligning mellem årsskiftet 2009/10 og efteråret 2011 viser, at nye patienter langt overvejende sættes i behandling med de billige mavesårsmidler (billige protonpumpehæmmere), som fortsat har generelt tilskud efter den 15. november 2010. Også mange af de patienter, der forud for tilskudsændringen var i behandling med et af de lægemidler, som mistede tilskuddet, er skiftet over til de billigere lægemidler.

Om ændringen af tilskud til mavesårsmidler

Mange mennesker, som behandles for halsbrand, sure opstød og mavesår (”mavesårsmedicin”) kan behandles med billigere lægemidler med lige så god effekt - i nogle tilfælde endda bedre effekt. Sundhedsstyrelsen besluttede derfor den 11. juni 2010 at fjerne tilskuddet til disse dyrere lægemidler per den 15. november 2010, således at:

  • De billige protonpumpehæmmere omeprazol, lansoprazol og pantoprazol har fortsat generelt tilskud
  • De dyrere protonpumpehæmmere rabeprazol og esomeprazol mistede det generelle tilskud
  • De såkaldte H2-receptor-antagonister samt lægemidlerne misoprostol og sucralfat mistede det generelle tilskud
  • De syreneutraliserende midler (antacida) og alginsyre har fortsat ikke generelt tilskud.

Læs mere om tilskudsændringerne og baggrunden for dem her: Ændring af tilskud til mavesårsmedicin per 15. november 2010.