Katte kan blive forgiftede af loppemidler til hunde

4. april 2016

Lægemiddelstyrelsen advarer mod at bruge hundeloppemidler til katte.

Lægemiddelstyrelsen modtager hvert år rapporter om katte, der har fået alvorlige bivirkninger eller er døde, fordi de har fået et loppemiddel til hunde. Det drejer sig om loppemidler, som indeholder stoffet permethrin, som katte ikke kan tåle. Allerede i år har Lægemiddelstyrelsen modtaget to indberetninger om bivirkninger, som involverer tre katte. To af kattene døde, mens den tredje blev rask igen.

Katte er meget følsomme over for permethrin, og katteejere advares derfor mod at bruge loppebekæmpelsesmidler, der indeholder dette stof. Til trods for at advarslen fremgår af etiketten og indlægssedlen, får vi løbende indberetninger om katte, der er blevet forgiftede af loppemidler med permethrin.

Symptomerne på permethrin-forgiftning hos katte er muskel-sitren, som kan udvikle sig til kramper, opkast, slingerhed og eventuelt lys- og lydfølsomhed.

Når man vil bekæmpe lopper hos sin kat er det vigtigt at undgå loppemidler, som er giftige for katte. Det sikreste er derfor at anvende loppemidler, som er godkendt specifikt til katte. Hvis der er både hunde og katte i husstanden er det derudover vigtigt at holde hunde, behandlet med permethrin-holdige loppemidler, adskilt fra kattene umiddelbart efter behandlingen.

Hvis du er i tvivl, så kontakt din dyrlæge.