XDenne side indeholder elementer som ikke er optimeret til mobil visning. Du kan klikke på linket nedenfor for at få vist siden i desktop-visning.
Desktop visning

COVID-19: Lægemiddelstyrelsen advarer mod ulovlige forhandlere

25. marts 2020

Uautoriserede forhandlere sælger ulovligt medicin og selvtests på nettet ved at udnytte frygt og bekymringer under den igangværende COVID-19-pandemi. ”Særdeles usympatisk og til fare for folks liv og helbred,” lyder det fra Lægemiddelstyrelsens direktør.

Flere steder i udlandet og et par steder herhjemme er der poppet netsider op, hvor medicin som fx klorokin eller COVID-selvtests sælges, der påstås at kunne behandle COVID-19 eller give svar på, om man har sygdommen. Hjemmesiderne er drevet af ulovlige forhandlere, og det sker på bekostning af borgernes sundhed og helbred.

Lægemiddelstyrelsen har fokus på området og overvåger løbende nettet for at modvirke ulovlig handel med medicin og medicinsk udstyr.

Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, advarer mod de ulovlige netsider.

- Det er folk, der slår plat på den situation, vi befinder os i. De udnytter folks frygt og bekymringer, og det er særdeles usympatisk. Derfor holder vi et ekstra vågent øje, så borgerne ikke bliver snydt til fare for deres liv og helbred, siger Thomas Senderovitz.

Ingen medicin er godkendt til behandling mod COVID-19

COVID-19 er en ny sygdom, som der på nuværende tidspunkt ikke er udviklet en vaccine imod, og der er ikke dokumentation for, at allerede godkendt medicin til andre sygdomme har en effekt og er sikker at bruge mod COVID-19.

Lægemiddelmyndighederne verden over støtter forskere og virksomheder i hurtigt at udvikle medicin mod COVID-19 og forbereder sig på at kunne køre en godkendelse igennem så hurtigt som muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Anmeld mistanke om ulovlig forhandling af medicin

Hvis man har mistanke om, at en virksomhed, en person eller et apotek sælger forfalsket medicin, så kan man anmelde det til Lægemiddelstyrelsen via denne blanket: 

Indberetning af mistanke om ulovlige forhold vedrørende medicin.

 Læs mere: Sundhedsstyrelsens Information til læger om status på mulig forebyggelse og behandling af COVID-19 (20. marts).