EMA indskærper retningslinjer for brug af klorokin og hydroxyklorokin mod COVID-19

1. april 2020

Klorokin og hydroxyklorokin skal kun bruges mod COVID-19 i kliniske forsøg eller i nationale nødbehandlingsprogrammer af COVID-19 patienter i kritisk tilstand, lyder det i en meddelelse fra det europæiske medicinalagentur, EMA.

I jagten på at finde en behandling mod COVID-19 bliver flere typer af medicin undersøgt og testet i forsøg verden over – herunder blandt andet klorokin og hydroxyklorokin, der i dag kun er godkendt til behandling af malaria og visse autoimmune sygdomme. Der er dog endnu ikke studier, der har vist, at lægemidlerne har effekt på COVID-19.

På den baggrund indskærper det europæiske medicinalagentur i en meddelelse, at præparaterne kun anvendes til kliniske forsøg eller til behandlinger af COVID-19 patienter i kritisk tilstand i nationale nødprogrammer.

Klorokin og hydroxyklorokin er afgørende for patienter med autoimmune sygdomme som den kroniske gigtsygdom lupus. Det er vigtigt, at disse patienter stadig kan få medicinen, og at der ikke opstår forsyningsproblemer forårsaget af hamstring, eller af, at medicinen udskrives uden for indikationen, dvs. ud over det, som den er godkendt til.

Lægemiddelstyrelsen begrænsede af samme årsag adgangen til at ordinere alle lægemidler indeholdende hydroxykloroquin den 22. marts.

Større forsøg skal give tilstrækkelig viden

Hundredevis af forsøg er i gang verden over for at få solide data, der er nødvendige for at dokumentere, om medicin, der allerede er godkendt til brug mod andre sygdomme, også virker mod COVID19 og er sikker at bruge. Lægemiddelstyrelsen opdaterer en liste over studier verden over på en temaside om COVI19.

Læs mere

Det europæiske medicinalagentur EMA: COVID-19: chloroquine and hydroxychloroquine only to be used in clinical trials or emergency use programmes (1. april)

Sundhedsstyrelsen: Info til læger om mulig forebyggelse og behandling af SARS-CoV-2 og COVID-19 (20. marts)