EMA: Booster-vaccination med Spikevax kan øge beskyttelsen mod COVID-19 hos personer fra 18 år

26. oktober 2021

Det europæiske lægemiddelagentur EMAs lægemiddelkomité CHMP konkluderer, at en booster-vaccination med mRNA-vaccinen Spikevax (Moderna) kan øge beskyttelsen mod COVID-19 hos personer fra og med 18 år.

CHMPs vurdering er baseret på data, der viser, at en booster-vaccination med Spikevax 6-8 måneder efter andet stik fører til et øget antal antistoffer mod SARS-CoV-2 og dermed forventet  beskyttelse mod COVID-19 hos voksne. De aktuelle data peger på et bivirkningsbillede efter booster-vaccination, der ligner det, som er kendt efter andet stik.

Risikoen for betændelsestilstande i hjertet eller andre sjældne bivirkninger efter booster-vaccination med Spikevax bliver nøje overvåget af EMA og Lægemiddelstyrelsen, der ligeledes – som tilfældet er for alle lægemidler – fortsætter med at overvåge alle data for COVID-19-vaccinernes sikkerhed og effekt.

Booster-vaccination med Spikevax sker med halvdelen af den dosis, der er blevet anvendt ved de to første stik.

Efter EMAs nye konklusion bliver produktresuméet for Spikevax nu opdateret med den nye anbefaling.

Booster-vaccination til udvalgte grupper

I begyndelsen af oktober konkluderede CHMP, at en booster-vaccination med Pfizer/BioNTechs Covid-19-vaccine Comirnaty eller Spikevax kan øge beskyttelsen mod COVID-19 hos personer med stærkt nedsat immunforsvar.

På den baggrund konkluderede EMA, at en booster-vaccination med Comirnaty eller Spikevax til sårbare personer med stærkt nedsat immunsystem kan gives mindst 28 dage efter andet stik og at en sådan booster-vaccination vil styrke beskyttelsen mod COVID-19 hos i hvert fald en del personer i disse grupper.

Læs EMAs nyhed om booster-vaccination med Spikevax

Læs nyhed om booster-vaccination med Comirnaty og Spikevax til udvalgte grupper