EMA anbefaler variantopdatering af covid-19-vaccinerne forud for næste vinterhalvår

30. april 2024

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) anbefaler, at covid-19-vaccinerne bliver opdateret forud for vinterens vaccinationsprogram, så de bliver målrettet omikronvarianten JN.1, som er den variant, der pt. dominerer på globalt plan.

De EU-godkendte covid-19-vacciner er blevet variantopdateret tre gange, siden de oprindelige vacciner blev godkendt i 2020. Variantopdateringen sker, fordi virus løbende muterer til nye varianter, og ved at målrette vaccinerne til de fremherskende varianter, sikres det, at vaccinerne er så effektive som muligt imod den virusvariant, der dominerer smittebilledet i den periode, hvor vaccinerne skal anvendes. Det svarer til den måde, influenzavaccinerne hvert år bliver opdateret til bedst muligt at kunne ramme den fremherskende influenzavirusvariant.

Det er EMA’s ”Emergency Task Force” (ETF), der på baggrund af input fra blandt andre WHO og data for udviklingen af virus, nu anbefaler, at vaccinerne bliver opdateret, så de er målrettet JN.1-varianten. JN.1. er en subvariant af omikronvarianten BA.2.86, som adskiller sig fra XBB-varianterne, som de seneste vacciner var rettet imod. Det forventes, at vaccineproducenterne nu opdaterer deres vacciner. Variantopdateringen skal via EMA’s lægemiddelkomité, CHMP, før EU-kommissionens endelige godkendelse. Det er den samme proces, som de seneste opdateringer til COVID-19 vaccinerne har været igennem.

Links

Anbefalingen fra EMA: ETF recommends updating COVID-19 vaccines to target new JN.1 variant | European Medicines Agency (ema.eu)

Læs mere om variantopdatering af vacciner her: Spørgsmål og svar om covid-19-vaccinerne (laegemiddelstyrelsen.dk)