Forbruget af stærke smertestillende lægemidler

3. marts 2015

NB! Denne forbrugsanalyse opdateres ikke længere.

Sundhedsstyrelsen har fulgt forbruget af stærke smertestillende lægemidler i forbindelse med, at en række af disse ændrede tilskudsstatus den 4. marts 2013. En oversigt over forbruget af stærke smertestillende lægemidler fra januar 2011 og frem til august 2014, viser, at især forbruget af tapentadol depottabletter og buprenorfin smerteplastre er ændret på grund af tilskudsændringen.

Mange mennesker, der er i behandling med stærke smertestillende lægemidler, kan behandles med billigere lægemidler med lige så god effekt. Sundhedsstyrelsen besluttede derfor den 18. oktober 2012 at ændre tilskudsstatus til de dyrere lægemidler. Tilskudsstatus er derfor ændret med virkning fra den 4. marts 2013..

Ændringen har betydet:

  • De billigste lægemidler (fx morfin, oxycodon, fentanyl plastre og tramadol) bevarede generelt tilskud, og der kom generelt klausuleret tilskud til de lave styrker af buprenorfin plastre.
  • En række af de dyrere lægemidler (fx hydromorfon (Jurnista og Palladon), tapentadol (Palexia Depot), oxycodon i kombination med naloxon (Targin) og de høje styrker af buprenorfin plastre), mistede det generelle tilskud.

Links

Notat: Forbruget af stærke smertestillinde lægemidler i absolutte talData til undersøgelsen stammer fra Lægemiddelstatistikregisteret og er leveret af Statens Serum Institut.

Tilskudsændringerne og baggrunden for dem: Medicintilskuddet til visse stærke smertestillende lægemidler ændres den 4. marts 2013