Årsrapport 2023 for Lægemiddelstyrelsen

22. marts 2024

Lægemiddelstyrelsen varetager opgaver vedrørende lægemidler, medicinsk udstyr, medicinsk cannabis, apoteker og medicintilskud mv. I 2023 blev Lægemiddelstyrelsens nye strategi implementeret.

Link til Lægemiddelstyrelsens mission, vision og strategi

Håndtering af COVID-19

Internt såvel som eksternt har håndteringen af COVID-19 sat et mindre aftryk på Lægemiddelstyrelsens arbejde i 2023. Lægemiddelstyrelsens krisestab blev aktiveret i begyndelsen af februar 2020, og siden har Lægemiddelstyrelsen bidraget på en række fronter.

Beredskab

Lægemiddelstyrelsen har i 2023 anbefalet og sikret fortsat aktivering af visse dele af læge-middelberedskabet. Det har bl.a. medvirket til, at Lægemiddelstyrelsen har kunne modtage indberetninger om lagerbeholdninger af kritisk vigtige lægemidler fra forskellige aktører og kunne overvåge lagerniveauet af kritisk vigtige lægemidler samt den generelle lægemiddelfor-syning baseret på nationale og internationale signaler.

Overvågningen har understøttet Lægemiddelstyrelsens arbejde med at forebygge og mitigere forsyningsvanskeligheder i 2023, ligesom beføjelserne er anvendt til at understøtte udlevering af de to COVID-19-præparater Lagevrio og Paxlovid, der kan anvendes af borgere, som er smittet med COVID-19 og i øget risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb.

Målstyring

Lægemiddelstyrelsen har i 2023 bl.a. haft fokus på nedbringelse af antallet af verserende sager på godkendelsesområdet, og at sagsbehandlingstider for tilladelser til kliniske afprøvninger af medicinsk udstyr overholdes.

Årets resultat

Årets økonomiske resultat i 2023 blev et overskud på 45,2 mio. kr. Overskuddet på 45,2 mio. kr. kan overordnet henføres til et mindreforbrug på 38,6 mio. kr. vedrørende COVID-19-relaterede opgaver og et teknisk mindreforbrug under gebyrområdet lov om lægemidler på 2,0 mio. kr.

Ser man bort fra COVID-19-relaterede udgifter og indtægter, herunder indkøb af kritiske lægemidler, opbygning af lagre og det tekniske mindreforbrug under lov om lægemidler, blev overskuddet 4,5 mio. kr.

Link til rapporten

Læs Årsrapport 2023 for Lægemiddelstyrelsen (pdf)