Resultater for inspektion af detailhandlen

31. oktober 2017

Lægemiddelstyrelsen offentliggør for første gang resultaterne af inspektionerne i hver enkelt butik, der sælger håndkøbsmedicin.

Lægemiddelstyrelsen inspicerer løbende butikker, der forhandler håndkøbslægemidler uden for apotek. Formålet med inspektionerne er at kontrollere, om butikken lever op til de gældende regler på området.

”Det, vi kigger efter, er blandt andet, om butikken har lægemidler på hylderne, som eksempelvis er for gamle. Derudover ser vi på, om de opbevarer lægemidlerne korrekt, og om de har en systematisk måling af temperaturen i det rum, hvor lægemidlerne opbevares. Efter vores inspektion skriver vi en rapport, hvor vi opsummerer, hvilke eventuelle afvigelser fra reglerne der er observeret i butikken”, fortæller Annette Byrholt Hansen, der er leder af Lægemiddelstyrelsens sektion for inspektioner.

Hidtil har Lægemiddelstyrelsen hvert år udgivet en rapport med information om, hvor mange inspektioner der er udført, herunder hvor mange inspektioner der har fået de forskellige afvigelsestyper. Oplysningerne i rapporten har været anonyme og kun opgjort på årsbasis.

”Som noget nyt offentliggør vi nu en oversigt over inspektioner med angivelse af hver enkelt butik, vi har besøgt, og hvilke afvigelser butikken har fået. Oversigten opdateres dagligt, så man løbende kan orientere sig om de nyeste inspektioner. Der har været et ønske – både fra branchen selv, men også fra pressen og forbrugere – om at kunne se inspektionsoplysningerne fra hver enkelt butik.  I år har vi efterkommet det ønske, og det betyder, at man nu kan slå sin lokale butik op og se, hvilke afvigelser der blev fundet på inspektionen”, fortæller Annette Byrholt Hansen.

”Formålet med offentliggørelsen er ikke at hænge nogen ud, men at skabe åbenhed og læring. Alle butikker, der har afvigelser, bliver selvfølgelig bedt om at rette op hurtigst muligt. Og ser vi tilfælde med alvorlig risiko for patientsikkerheden, inddrager vi tilladelsen til salg af håndkøbsmedicin”, siger Annette Byrholt Hansen.

Oversigten indeholder kun butikker, som forhandler håndkøbslægemidler uden for apotek efter lægemiddellovens § 39. Vi vil senere publicere lignende oversigter over butikker, som har håndkøbsudsalg eller medicinudlevering i samarbejde med et apotek.

Oversigten offentliggøres på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside