Verdensomspændende aktion mod ulovlig medicin

25. september 2017

En verdensomspændende aktion mod ulovligt medicinsalg er netop slut. 123 lande deltog, 354 personer er anholdt eller efterforskes nærmere, og over 3500 hjemmesider er lukket.

Ulovligt salg af medicin er et stigende problem, der kan udgøre en global trussel for folkesundheden. Salget sker ofte over nettet og på tværs af landegrænser. Derfor har Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, SKAT og Politiet sammen med tilsvarende myndigheder i mange andre lande netop afviklet en verdensomspændende aktion, Operation Pangea, hvor der er blevet slået hårdt ned på ulovlige hjemmesider verden over.

Lang række anholdelser og lukninger på verdensplan

Aktionen resulterede på verdensplan i 354 anholdelser og nærmere efterforskninger af enkeltpersoner, kontrol af 715.487 forsendelser og tilbageholdelse af over 25.011.030 enheder potentielt livsfarlig medicin til en estimeret værdi af over 51.216.844 dollars. Mere end 3.500 hjemmesider er blevet lukket eller har fået fjernet deres betalingsmuligheder.

”Fra dansk side har vi blandt andet kigget på udenlandske hjemmesider, som henvender sig til danske forbrugere, og som kan være meget svære at skelne fra godkendte forhandleres hjemmesider. Det er selvfølgelig helt uacceptabelt at lokke forbrugere, som måske har været i god tro, til at købe ulovlig potentielt sundhedsfarlig medicin, og derfor er det noget vi ser med stor alvor på. Vi har indberettet 14 hjemmesider til Interpol og er desuden ved at undersøge, om vi fra dansk side kan gøre noget for at få lukket hjemmesiderne,” siger Stine Gregers Hørsøe, der er jurist i Lægemiddelstyrelsen.

Fokus på forsendelser med medicin

Ud over indsatsen for at lukke de ulovlige hjemmesider har den netop overståede aktion også haft fokus på de forsendelser med medicin, som SKAT stopper i tolden. I alt er 1134 forsendelser kontrolleret, og 731 forsendelser medicin er tilbageholdt til videre sagsbehandling.

”Den medicin, som man køber på nettet, kan både være skadelig og ulovlig. Derfor er privatpersoners køb af lægemidler et fokusområde i SKAT året rundt," siger Preben Buchholtz, der er underdirektør i SKAT og tilføjer: "I 2016 har vi samlet beslaglagt over 500.000 piller og mere end 500 kg medicin, der ikke er i pilleform. Når vi finder pakker, der ser ud til at indeholde ulovlig medicin, så overdrager vi det til Lægemiddelstyrelsen.”

Under aktionen i sidste uge beslaglagde Lægemiddelstyrelsen ud over potens- og slankemidler også melanotan, som er et ulovligt lægemiddel, som skulle give ”solbrændt” hud, tramadol, som er et receptpligtigt smertestillende middel, melatonin, som er et receptpligtigt sovemiddel og forskellige slags antibiotika. Der blev også fundet en del loppe- og ormemidler til hunde og katte.

”Vi samarbejder løbende med SKAT og beslaglægger hver eneste uge ulovlig medicin især i form af slankemidler og potensmidler, som indeholder sildenafil og tadalafil. Men vi ser desværre også andre risikofyldte produkter, og jævnligt også at produkterne indeholder noget andet, end der står på pakken, hvilket kan være meget sundhedsfarligt. Som forbruger har du ingen sikkerhed for, hvad der rent faktisk er i den ulovlige medicin. Du kan ganske enkelt ikke stole på etiketten og indholdsdeklarationen, når der er tale om ulovlige produkter,” siger Stine Gregers Hørsøe.

Køb ikke ulovlig medicin

”Fra Lægemiddelstyrelsens side kan vi kun opfordre de danske forbrugere til ikke at købe ulovlig medicin. Ud over sundhedsrisikoen risikerer man også at blive udsat for identitetstyveri, kreditkortsvindel og at få sin computer inficeret med skadelig software, hvis man køber medicin fra ikke-godkendte netbutikker. Men vigtigst er naturligvis, at man udsætter sig selv for en helt unødig sundhedsrisiko, der nemt kunne være undgået, hvis man i stedet var gået til sin læge og havde købt sin medicin hos en godkendt forhandler,” siger Stine Gregers Hørsøe.

Sikkert medicinkøb


Det er lovligt at købe godkendt medicin på nettet fra andre EU-lande eller EØS-landene. Men det er vigtigt at sikre sig, at man køber fra en netbutik, som har tilladelse til medicinsalg fra det pågældende lands lægemiddelmyndigheder.

Hvis man er i tvivl om en netbutik forhandler medicin på lovlig vis, kan man se efter det grønne EU-logo, som linker til det pågældende lands liste over godkendte forhandlere.

Pangea 2017 b

Se Lægemiddelstyrelsens liste over godkendte danske forhandlere og råd om medicinkøb på nettet

 

Pangea 2017

Om Operation Pangea


Operation Pangea er den største internet-baserede aktion i verden af sin art. Den gentages med jævne mellemrum og fandt i år sted fra den 12. til 19. september 2017. Aktionen involverer lægemiddelmyndigheder, politi og told- og skattemyndigheder i hele verden. I alt deltog myndigheder fra 123 lande i aktionen, med assistance fra virksomheder inden for elektronisk betaling (VISA og MasterCard), internetudbydere (Microsoft) og transportvirksomheder.

Aktionen blev koordineret af INTERPOL, World Customs Organization (WCO), the Permanent Forum of International pharmaceutical crime (PFIPC), the Heads of Medicines Agencies Working Group of Enforcement Officers (HMA WGEO), lægemiddelindustrien samt leverandører af elektroniske betalingsløsninger.

Link til Interpols nyhed om Operation Pangea