XDenne side indeholder elementer som ikke er optimeret til mobil visning. Du kan klikke på linket nedenfor for at få vist siden i desktop-visning.
Desktop visning

Lempelse af regler om dansk sprogkrav på mundbind forlænges

24. november 2020

De lempede sprogkrav til brugsanvisningen og mærkningen af medicinske mundbind, som Lægemiddelstyrelsen indførte midlertidigt i august måned, er blevet forlænget et halvt år. Det betyder, at man frem til 25. maj 2021 fortsat kan købe medicinske mundbind med svensk, norsk eller engelsk mærkning og brugsanvisning.

For at sikre forsyningen af CE-mærkede mundbind lempede Lægemiddelstyrelsen i august måned midlertidigt reglerne om, at mærkningen og brugsvejledningen på CE-mærkede mundbind skal være på dansk - i første omgang frem til 1. december 2020. Men nu er lempelsen forlænget til 25. maj 2021. Det vil sige, at mærkningen og brugsanvisningen udover dansk også kan være på svensk, norsk eller engelsk, hvis mundbindene i øvrigt er i overensstemmelse med de gængse krav til medicinsk udstyr. Det gælder blandt andet, at:

  • Medicinske mundbind skal være CE-mærket, så det tydeligt fremgår, at produktet overholder de lovmæssige krav om sikkerhed og ydeevne.

  • Det skal éntydigt fremgå af pakken, hvem der er fabrikant. Altså hvem der laver udstyret og er ansvarlige for at det lever op til gældende krav. Mærkningen skal desuden indeholde oplysninger, der kan identificere det præcise produkt samt et batch/LOT og en produktionsdato.

  • Endelig gælder det, at hvis fabrikanten af mundbindet holder til uden for EU, så skal produktet være forsynet med angivelse af, hvem der er repræsentant for fabrikanten inden for EU.

De midlertidige ændringer til sprogkravet gælder kun for medicinske mundbind - andre typer masker og mundbind som f.eks. værnemidler kan være underlagt andre regler og sprogkrav.

Læs mere om kravene til mundbind på Lægemiddelstyrelsens temaside: Vær opmærksom på dette, hvis du som borger køber mundbind eller ansigtsmasker.

Læs mere om anbefalinger om brug af mundbind på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Krav om mundbind i den kollektive trafik og særlige anbefalinger til personer i øget risiko.

Nyhed på lmst.dk fra 18. august: Lempelse: Info på mundbind må også gerne være på svensk, norsk eller engelsk.