XDenne side indeholder elementer som ikke er optimeret til mobil visning. Du kan klikke på linket nedenfor for at få vist siden i desktop-visning.
Desktop visning

Ny dataanalyse: Ibuprofen forværrer ikke tilstanden for COVID-19-patienter

9. september 2020

Brugen af Ibuprofen og andre smerte- og betændelsesdæmpende lægemidler såkaldte NSAID’er er ikke forbundet med dødsfald eller forværring af symptomer hos patienter smittet med coronavirus, som der ellers blev rapporteret om bekymring for af nogle medier og på sociale medier tilbage i marts.

I foråret 2020 opstod der på sociale medier og i visse medier forlydender om, at Ibuprofen og andre smerte- og betændelsesdæmpende lægemidler såkaldte NSAID’er kunne være forbundet med en øget risiko for alvorlige bivirkninger, når de blev brugt til patienter med akutte luftvejsinfektioner - herunder COVID-19.

Men et netop publiceret studie udført af Syddansk Universitet i samarbejde med bl.a. Lægemiddelstyrelsens Dataanalysecenter, viser, at der ikke er sammenhæng mellem brugen af NSAID’er og alvorlige bivirkninger hos COVID-19-patienter.

Ingen statistisk signifikant forskel

9.326 danske patienter, smittet med COVID19 i perioden mellem den 27. februar og den 29. april, indgik i undersøgelsen. Ud af dem brugte 248 patienter NSAID’er. Resultaterne, som fremgår herunder, viser, at der ikke er nogen statistisk signifikant forskel mellem patienter, der anvendte NSAID’er, og de patienter, der ikke gjorde.

 

Patienter, der anvendte NSAID’er

Patienter, der ikke anvendte NSAID’er

Dødsfald

6 procent

6 procent

Indlagt på hospital

21 procent

25 procent

Indlagt på intensivafdeling

5 procent

5 procent

Studiet bekræfter Det Europæiske Lægemiddelagenturs udmelding fra marts i år om, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at Ibuprofen skulle forværre tilstanden for COVID-19-patienter.

Fakta

NSAID er en forkortelse for Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Non-steroidal betyder, at de ikke indeholder steroider (binyrebarkhormoner), som fx prednisolon og hydrokortison. De virker mod hævelse, smerte, ømhed, rødme og forbedrer bevægeligheden ved betændelse, som fx. ved gigtsygdomme. 

Kort om studiet

Data til projekterne er leveret af Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen.

Lægemiddelstyrelsens Dataanalysecenter er projektejer og professor Anton Pottegård på Syddansk Universitet har været projektleder på Lægemiddelstyrelsens vegne.

Læs mere:

Nyhed fra Lægemiddelstyrelsen den 18. marts 2020 -  EMA: Ingen dokumentation for, at Ibuprofen skulle forværre COVID19

Nyhed fra det europæiske lægemiddelagentur den 18. marts 2020 - EMA gives advice on the use of non-steroidal anti-inflammatories for COVID-19

Bagom Lægemiddelstyrelsens Dataanalysecenter.