Virker antistoffer mod COVID-19? Videnskabelig vurdering på vej fra EMA

5. februar 2021

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, gennemgår i øjeblikket data for brugen af såkaldt monoklonale antistoffer til behandling af COVID-19-patienter, der ikke kræver iltbehandling, men har høj risiko for at udvikle svær COVID-19-sygdom.

Foreløbige resultater af to nye studier indikerer, at kombinationen af de monoklonale antistoffer casirivimab/imdevimab og bamlanivimab/etesevimab, reducerer mængden af virus i næse og hals hos COVID-19-patienter, og fører til færre indlæggelser.

På den baggrund gennemgår EMA nu data fra studierne og udarbejder to separate vurderinger af de to kombinationer af lægemidler.

Data bliver gennemgået for at få en fælles videnskabelig vurdering i EU. Den kan de enkelte EU-lande støtte sig til, hvis de ønsker at tage antistofferne i brug, inden de er godkendte.

Monoklonale antistoffer

Lægemidlerne casirivimab, imdevimab, bamlanivimab og etesevimab, er monoklonale antistoffer. Monoklonale antistoffer er en proteintype, der designet til at genkende coronavirussens spike-protein. Hver af antistofferne binder sig til forskellige dele af proteinet, og når de bruges i kombination; casirivimab med imdevimab og bamlanivimab med etesevimab kan det have en større virkning end at bruge dem alene. Når antistofferne binder sig til spike-proteinet, er virus ikke længere i stand til at trænge ind i kroppens celler.

Læs mere:

EMA’s pressemeddelelse: EMA reviewing data on monoclonal antibody use for COVID-19.