EU har godkendt endnu en variantopdateret vaccine mod covid-19

18. september 2023

Efter indstilling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har EU-Kommissionen godkendt den nye variantopdaterede covid-19-vaccine fra Moderna.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) indstillede torsdag den 14. september 2023 den nye variantopdaterede covid-19-vaccine, Spikevax XBB.1.5, fra Moderna til godkendelse i EU-Kommissionen. Og dagen efter godkendte EU-Kommissionen vaccinen til brug i EU.

Vaccinen er målrettet coronavarianten Omikron XBB.1.5, men beskytter også mod andre kendte coronavarianter, der aktuelt er i omløb. Den opdaterede vaccine er beregnet til voksne og børn ned til seks måneder.

Ud over at ændre den komponent i vaccinen, som er målrettet specifikke virus-varianter, har den nye variantopdaterede vaccine præcis samme sammensætning som de oprindelige covid-19-vacciner.

Velkendte bivirkninger

Variantopdaterede vacciner fungerer på samme måde som originale vacciner. Derfor er der heller ingen ændringer til sikkerheds- og bivirkningsprofilen, dvs. at bivirkningerne er velkendte. De mest almindelige bivirkninger kan være hovedpine, diarré, led- og muskelsmerter, træthed, kuldegysninger, feber og ømhed ved indstiksstedet. Disse bivirkninger er typisk milde til moderate og går hurtigt over.

Mere alvorlige bivirkninger kan i sjældne tilfælde forekomme. Typerne af mulige bivirkninger er beskrevet i vaccinernes produktinformation. Læs mere om vaccinens mulige bivirkninger her: Bivirkninger og produktinformation (laegemiddelstyrelsen.dk)

Læs mere om variantopdatering af vacciner her:

Spørgsmål og svar om covid-19-vaccinerne (laegemiddelstyrelsen.dk)

EMA anbefaler godkendelse af de første variantopdaterede covid-19-vacciner (laegemiddelstyrelsen.dk)

Spikevax: EMA recommends approval of adapted COVID-19 vaccine targeting Omicron XBB.1.5 (ema.europa.eu)

Sundhedsstyrelsen tilrettelægger vaccinationsprogrammet i Danmark. Læs mere om dette efterårs vaccinationer hos Sundhedsstyrelsen: Disse personer anbefales vaccination mod influenza og covid-19 (sundhedsstyrelsen.dk)