Ny videografik om HPV-vaccinen

26. april 2016

Lægemiddelstyrelsen har lavet en lille video, der ved hjælp af infografik forklarer, hvordan myndighederne holder øje med HPV-vaccinens sikkerhed.

”Formålet med filmen er at bidrage konstruktivt til debatten om HPV-vaccinen ved at bringe fakta på banen og visuelt forklare, hvordan vi arbejder med indberetninger om bivirkninger, og hvordan vaccinens sikkerhed undersøges”, siger Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz. 

Videoen er produceret med henblik på at blive vist og delt på de sociale medier, hvor der har været meget debat om HPV-vaccinen og dens mulige bivirkninger. 

”Filmen illustrerer, at vi tager hver eneste indberetning om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen meget alvorligt – ligesom vi gør ved enhver mistanke om alvorlige bivirkninger ved andre slags medicin.

Vacciner kan give bivirkninger hos nogle børn, men de redder samtidig livet for andre. Derfor er vi meget omhyggelige i vores vurdering af indberetningerne. Vi skylder patienterne at være grundige – og det betyder, at vi er nødt til at se på problematikken i europæisk perspektiv. HPV-vaccinen anvendes i hele EU, og den fælles viden om bivirkninger vurderes konstant i samarbejdet mellem alle landenes lægemiddelmyndigheder,” siger Thomas Senderovitz. 

HPV-vaccinen var igennem en meget grundig vurdering, inden den blev godkendt i Danmark og Europa. Den vurderes som en meget sikker vaccine, som beskytter effektivt mod livmoderhalskræft, der er en potentielt meget farlig sygdom. 

”Som læge betragter jeg det som et stort fremskridt, at vi i dag har mulighed for at beskytte kvinder mod en sygdom, som selv hvis behandlingen lykkes, kan føre til alvorlige gener og manglende evne til at blive gravid,” siger Thomas Senderovitz.

Videoen ligger på Lægemiddelstyrelsens YouTube-kanal og kan også ses her: 

Videoen afspilles fra Youtube.com, som registrerer din brug.