Risiko for forsyningssvigt: Spar på værnemidlerne

22. marts 2020

Sundhedssektoren risikerer at løbe tør for værnemidler som håndsprit, ansigtsmasker og visirer, der er vigtige i kampen mod coronavirus. Alle opfordres til at spare så meget som muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Der har i noget tid været lokal mangel på værnemidler som fx åndedrætsværn, visirer og håndsprit i sundhedsvæsenet. I andre lande er der meldinger om betydelige forsyningsproblemer med værnemidler, og der er risiko for, at udfordringerne også bliver større herhjemme.

”Vi tager situationen meget alvorligt, og vi arbejder non stop alle ugens dage på at skaffe værnemidler til det danske sundhedsvæsen,” siger Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Styrelsen er i tæt kontakt med danske virksomheder for at skaffe værnemidler fra udlandet og få det transporteret hurtigt og effektiv til Danmark, og for at sætte ekstra produktion i gang af f.eks. håndsprit og visirer herhjemme.

Brug kun præcist de værnemidler, der er brug for

Lægemiddelstyrelsen opfordrer til at være opmærksomme på præcist, hvad der er brug for, og hvad der er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at bruge – hverken mere eller mindre.

”Vi skal spare på værnemidlerne så meget vi overhovedet kan uden at gå på kompromis med sikkerheden. Ellers risikerer vi, at læger, sygeplejersker og alle de andre i frontlinjen kommer til at mangle. Det er kritisk vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at det ikke sker,” siger direktør Thomas Senderovitz.

Opstår der mere udbredt mangel på værnemidler, kan det dels være en risiko for sundhedspersonalet, herunder især for ældre medarbejdere, dels kan det belaste sundhedssektoren yderligere, fordi flere blandt frontpersonalet kan smittes og dermed må sættes i karantæne.

Sådan sparer vi på værnemidlerne

  • Håndvask frem for håndsprit: Brug vand og sæbe frem for håndsprit, hvis du kan. Det er lige så effektivt, og så sparer man på håndspritten
  • Prioriteret brug i sundhedsvæsenet: Sundhedspersonale skal grundigt læse og bruge Statens Serum Instituts midlertidige anbefalinger for prioriteret brug af ansigtsmasker og andre værnemidler samt Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet