Bivirkningsindberetninger om cannabisslutprodukter og forbrug under forsøgsordningen

18. september 2024

I forbindelse med monitorering af forsøgsordningen med medicinsk cannabis offentliggør Lægemiddelstyrelsen en rapport om indberetninger om formodede bivirkninger, om cannabisslutprodukter samt status vedrørende forbrug i 2023.

I 2023 modtog Lægemiddelstyrelsen i alt 3 indberetninger om formodede bivirkninger vedrørende cannabisslutprodukter omfattet af forsøgsordningen. Indberetningerne omhandler ikke-alvorlige formodede bivirkninger. Antallet af indberetninger om formodede bivirkninger pr. år er faldet til en tredjedel i 2023 set i forhold til 2022.

Samtidig er forbruget af medicinske cannabisprodukter steget med ca. 72% i 2023 både målt i antal borgere og i antal indløste recepter på cannabisslutprodukter omfattet af forsøgsordningen med medicinsk cannabis.

Ingen signaler om sikkerhedsproblemer

På baggrund de indberetninger om formodede bivirkninger, som Lægemiddelstyrelsen har modtaget i 2023, er der ikke identificeret signaler om sikkerhedsproblemer med cannabisslutprodukter.

Indberetningerne om formodede bivirkninger ved cannabisslutprodukter har derfor ikke givet Lægemiddelstyrelsen anledning til at iværksætte risikominimerende foranstaltninger i perioden.

Indberetningspligt for læger

Som læge skal du være opmærksom på, at cannabisslutprodukter i forsøgsordningen er omfattet af reglerne om skærpet indberetningspligt.

Dette betyder, at læger skal indberette alle formodede bivirkninger (bortset fra formodede bivirkninger som følge af medicineringsfejl) hos patienter, som er i behandling eller har været behandlet med cannabisslutprodukter til Lægemiddelstyrelsen. Alvorlige bivirkninger skal indberettes til Lægemiddelstyrelsen senest 15 dage efter, at lægen har fået formodning herom.

Formodede bivirkninger kan indberettes på www.meldenbivirkning.dk.

Du kan læse reglerne om indberetning af bivirkninger ved cannabisslutprodukter i bekendtgørelse nr. 1732 af 26. december 2017 om indberetning af bivirkninger ved medicinsk cannabis og behandling af bivirkningsindberetninger.

Læs rapporten Bivirkningsindberetninger om cannabisslutprodukter og forbrug under forsøgsordningen (pdf)