Information til dyrlæger om alvorlig bivirkning ved den blodsukkersænkende medicin Senvelgo til katte

22. juli 2024

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) advarer om den alvorlige bivirkning ’syreforgiftning’ (ketose og diabetisk ketoacidose (DKA)) ved medicinen Senvelgo, som bruges til katte med for højt blodsukker. Bekymringen blev oprindelig rejst af den danske Lægemiddelstyrelse i samarbejde med Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Senvelgo blev EU-godkendt til katte i november 2023 og er godkendt til at reducere blodsukkeret hos katte, der har ikke-insulinkrævende diabetes.

Lægemiddelstyrelsen er EU-rapportør på medicinen, hvilket indebærer, at Danmark har et særligt ansvar for at overvåge mulige sikkerhedsrisici. Som led i styrelsens signaldetektion og bivirkningsovervågning for produktet er vi blevet bekendt med et relativt højt antal af katte, som er blevet behandlet med Senvelgo, og som efterfølgende er blevet så syge af syreforgiftning (ketose og diabetisk ketoacidose (DKA)), at de er døde eller måtte aflives.

Siden medicinen kom på markedet i 2023 er der i alt i EU, USA, Canada, England og Schweiz 110 katte, der har fået Senvelgo, er døde/aflivet som følge syreforgiftning. Inden for EU har 39 katte mistet livet, primært i Holland, Frankrig og Tyskland. I Danmark er to katte aflivet efter at have fået medicinen, den ene pga. syreforgiftning, mens den anden var meget syg i forvejen.

Læs produktinformationen grundigt før behandling

Lægemiddelstyrelsens mistanke er, at flere af de 110 tilfælde med katte, der er blevet aflivet, kan skyldes, at medicinen fejlagtigt er blevet givet til insulinkrævende katte. Dette er i strid med produktinformationen, som specificerer, at produktet kun er godkendt til reduktion af for højt blodsukker hos ikke-insulinkrævende katte, der lider af sukkersyge. Dyrlæger og dyreejere opfordres derfor til at læse produktinformationen grundigt, før medicinen udskrives.

Dyrlæger og katteejere bør desuden være opmærksomme på, at syreforgiftning (ketose og diabetisk ketoacidose (DKA)) er en kendt bivirkning ved Senvelgo. Derfor skal man holde godt øje med, om en kat, der får medicinen, efterfølgende viser tegn på symptomer. Risikoen er størst inden for de første 14 dage, efter katten har fået medicinen og særligt hyppig de første syv dage efter behandlingsstart.

Hvis der opstår nogle af de symptomer, der fremgår af produktinformationen, skal katten sættes i behandling imod syreforgiftning så hurtigt som muligt.

Senvelgo kan ikke erstatte insulin

Det er vigtig viden, at Senvelgo har en hel anden virkningsmekanisme end insulin. Senvelgo er godkendt til at reducere for højt blodsukker hos katte, og Senvelgo kan derfor ikke erstatte insulin.

Hvis insulinkrævende katte skifter fra insulin til Senvelgo, er de i høj risiko for at få syreforgiftning efter kort tid. Derfor er flere af de indberettede sager endt med, at kattene døde selv eller måtte aflives. Risikoen for at udvikle syreforgiftning er endvidere højere hos katte, der tidligere er blevet behandlet med insulin.

Derfor er det også meget vigtigt, at alle dyrlæger, før de udskriver Senvelgo, er opmærksomme på, om en kat tidligere har fået insulin og trivedes godt på dette da den så nok har insulin-krævende diabetes.

Produktet må ikke anvendes til katte med kliniske tegn på diabetisk ketoacidose (DKA) eller laboratorieværdier forenelige med DKA. Produktet må heller ikke anvendes til katte med svær dehydrering, der kræver intravenøs væskebehandling.

EU-infobrev sendes til dyrlægerne

Det Europæiske Lægemiddelagenturs ekspertkomité for lægemidler til dyr, CVMP, konkluderer ligesom Lægemiddelstyrelsen, at det er en meget alvorlig sikkerhedsrisiko.

Derfor har EMA udsendt en sikkerhedsinformation på EU-niveau (se link herunder), ligesom Lægemiddelstyrelsen tager initiativ til at orientere de danske dyrlæger – konkret vil det ske via nyhedsbrev, der udsendes af Fødevarestyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen har aktuelt kun kendskab til de 110 tilfælde via bivirkningsindberetninger, så der kan i realiteten være flere katte, der er blevet syge af medicinen.

Bivirkningsindberetninger giver os vigtig viden om lægemidlers virkning og sikkerhed, efter de er godkendt og markedsført. Vi opfordrer derfor til, at dyrlæger og dyreejere, der oplever bivirkninger ved brug af medicin, indberetter det via vores hjemmeside (se link herunder).

 

Læs konklusioner fra CVMP-mødet i uge 29

Læs DHPC til dyrlæger 

Indberetning af bivirkninger ved medicin til dyr