Børnevacciner

Opdateret 11. april 2025

Det danske børnevaccinationsprogram er et tilbud til alle børn om gratis vaccination mod ti infektionssygdomme.

  • Sundhedsstyrelsen anbefaler hvilke vacciner, der bør indgå i børnevaccinationsprogrammet.
  • Indenrigs- og Sundhedsministeriet fastsætter, med vejledning fra Sundhedsstyrelsen, hvilke vacciner, der skal tilbydes i det danske børnevaccinationsprogram, og hvilke målgrupper, der skal omfattes af tilbuddet.
  • Statens Serum Institut sikrer forsyning af vacciner i Danmark og er ansvarlige for at opgøre og følge tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet.
  • Lægemiddelstyrelsen og det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender vaccinerne og overvåger sikkerheden ved dem efter, at de er markedsført.

Vacciner i det danske børnevaccinationsprogram

I børnevaccinationsprogrammet vaccineres mod følgende sygdomme: Difteri, stivkrampe, kighoste, polio (børnelammelse), hjernehinde-og strubelågsbetændelse forårsaget af bakterien Haemophilus influenzae type b (Hib-bakterien), hjernehindebetændelse og andre alvorlige sygdomme forårsaget af pneumokokbakterien, mæslinger, fåresyge, røde hunde samt livmoderhalskræft og analkræft forårsaget af infektion med human papillomavirus (HPV).

Lægemiddelstyrelsens overvågning af vaccinernes sikkerhed

Sundhedsfagligt personale og borgere kan alle indberette formodede bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen. En formodning er nok til at indberette. Det betyder, at man kan indberette, selvom man kun har en mistanke om, at de oplevede symptomerne skyldes en vaccine – man skal ikke være sikker på en sammenhæng. Lægemiddelstyrelsen registrerer alle indberetninger om formodede bivirkninger i en database over bivirkninger.

En indberetning om en formodet bivirkning er ikke ensbetydende med, at der er en dokumenteret sammenhæng mellem det anvendte lægemiddel og den indberettede bivirkning. Når Lægemiddelstyrelsen vurderer indberetninger om formodede bivirkninger, så ser vi blandt andet på, om der er andre sygdomme eller omstændigheder, der med større sandsynlighed kan forklare symptomerne.

Lægemiddelstyrelsen overvåger og vurderer løbende, om de modtagne indberetninger om formodede bivirkninger indeholder signaler om nye eller ændrede risici ved vaccinerne. Dette kan være potentielle nye (hidtil ukendte) bivirkninger eller potentielle nye aspekter af allerede kendte bivirkninger, fx at en kendt bivirkning forekommer hyppigere end forventet eller er mere alvorlig end forventet.

Lægemiddelstyrelsens overvågning af vaccinernes sikkerhed sker i tæt samarbejde med lægemiddelmyndighederne i de øvrige EU/EØS-lande, Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og World Health Organization (WHO), i det at Lægemiddelstyrelsen sender indberetninger om formodede bivirkninger til EMAs og WHOs fælles databaser.
Hvis lægemiddelstyrelsen opdager et nyt signal, vil dette blive forelagt Den Europæiske Bivirkningskomité (PRAC), der starter en omfattende undersøgelse af det pågældende signal. Hvis undersøgelsen bekræfter, at der er nye eller ændrede risici ved en vaccine kan dette eksempelvis udmønte sig i en ændring i vaccinens produktinformation (indlægsseddel og produktresumé).

Kendte bivirkninger

De kendte bivirkninger for vaccinerne står beskrevet i de enkelte vacciners produktinformation (indlægsseddel og produktresumé).

Den viden om bivirkninger, der er samlet i produktinformationen, er baseret på kliniske studier, som ligger til grund for godkendelse af vaccinerne, samt bivirkningsdata, der er indsamlet efter godkendelse og ibrugtagning af vaccinerne. I takt med at erfaringerne med vaccinerne på verdensplan vokser, kan der ske opdateringer af bivirkningerne i vaccinernes produktinformation.

Det er derfor relevant løbende at holde sig orienteret i produktinformationen.

Ønsker du at indberette en bivirkning, kan du gøre det på meldenbivirkning.dk

Fri adgang til interaktive oversigter over alle indberettede bivirkninger om medicin og vacciner i Danmark

Her på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du søge i alle indberettede formodede bivirkninger i de interaktive bivirkningsoversigter, som Lægemiddelstyrelsen stiller til rådighed.

De interaktive bivirkningsoversigter giver dig mulighed for at sætte filtre på søgningerne fx på alder, årstal, køn, alvorlighed m.m. Derudover er det også muligt at lave filtreringer på indberetninger fra sundhedspersonale og indberetninger fra patienter og pårørende.

Når du søger på indberettede formodede bivirkninger, der er relateret til vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet, gør du det ved at søge på de enkelte komponenter i vaccinerne fx for HPV-vaccinen søges på Human Papilloma Virus, for MFR-vaccinen, som beskytter mod tre børnesygdomme, søges på hver enkel komponent fx Rubella virus (røde hunde).  

Se den interaktive bivirkningsoversigt.