Hvordan kan man fortsat få tilskud?

19. januar 2009

Selv om nogle hjerte-karlægemidler (”blodtrykssænkende midler”) ændrer tilskudsstatus fra den 13. juli 2009 – nogle mister det generelle tilskud og andre får indskrænket tilskuddet (klausuleret tilskud) – vil alle patienter fortsat kunne få tilskud til deres behandling. Det kan for nogle patienter betyde, at de skal skifte til et andet men billigere lægemiddel. Er man i behandling med ét eller flere af de lægemidler, der ændrer tilskudsstatus - se oversigten over tilskudsstatus per den 13. juli 2009 for lægemidler til behandling af hjerte-karsygdomme - skal man tale med sin læge næste gang, recepten skal fornyes. Man har 6 måneder til at tale med sin læge, inden ordningen træder i kraft.

I praksis skal man sammen med sin læge tage stilling til følgende:

  • hvis ens behandling ikke er omfattet af tilskudsændringen, foretages ingen ændringer i behandlingen - med mindre fx blodtrykket ikke er kommet langt nok ned.
  • hvis man er i behandling med en dihydropyridin-calciumantagonist, hvor tilskuddet klausuleres, skal lægen tage stilling til,
    1) om man kan omstilles til en billigere tilskudsberettiget dihydropyridin-calciumantagonist eller andet tilskudsberettiget lægemiddel,
    eller
    2) om man er omfattet af tilskudsklausulen. I givet fald skriver lægen “tilskud” på recepten, og man fortsætter med det samme lægemiddel.
  • hvis man er i behandling med en ACE-hæmmer, der mister tilskuddet, bør lægen omlægge behandlingen til billigere tilskudsberettiget ACE-hæmmer eller andet tilskudsberettiget lægemiddel.
  • hvis man er i behandling med en angiotensin-II antagonist, skal lægen tage stilling til,
    1) om man kan omstilles til billigere tilskudsberettiget ACE-hæmmer eller andet tilskudsberettiget lægemiddel,
    eller
    2) om man er omfattet af tilskudsklausulen. I givet fald skriver lægen “tilskud” på recepten, og man fortsætter med det samme lægemiddel.

For at sikre en smidig overgang for dem, der berøres af tilskudsændringerne, har vi opfordret apotekerne til i de kommende måneder ved receptekspeditioner på de berørte lægemidler at bede kunderne om ved næste receptfornyelse at tale med lægen om den fremtidige blodtryksbehandling.

Et mindre antal af de patienter, der behandles med en ACE-hæmmer vil få bivirkning i form af hoste. Hvis dette sker, skal man kontakte lægen. Betingelsen for at få tilskud til et lægemiddel i gruppen af angiotensin-II antagonister vil i dette tilfælde være opfyldt, og lægen skal skrive ”tilskud” på recepten.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til sektionsleder for Medicintilskud Karen Kolenda på telefon 4488 9348.