Non-klinisk regulatorisk vejledning - herunder GLP

15. juli 2024, Opdateret 7. juli 2025

For at undgå, at ansøgninger om kliniske forsøg afvises, er det vigtigt at sponsor sikrer at de non-kliniske studier følger den nedenstående anbefaling ”CTCG Good Laboratory Practice Recommendation paper”.

Det er vigtigt, at non-kliniske studier udført uden for OECD-lande eller uden for lande, der fuldt ud overholder MAD, opfylder kravene for en vellykket GLP-inspektion af en EU GLP-compliance overvågningsmyndighed inden for tre år før eller efter datoen for den endelige studierapport. Disse oplysninger bør medtages i ansøgningsdossieret, ved at udfylde den nedenstående skabelontabel.

For yderligere oplysninger om OECD-lande eller lande, der fuldt ud overholder MAD, bedes du kontakte den nationale kontaktperson for MS.

 

CTCG har publiceret en ny vejledning omkring God Laboratorie Praksis (GLP) niveauet for de pivotale nonkliniske forsøg og hvilken dokumentation, der skal indsendes ved Kliniske forsøg i EU. Dette er sket som følge af en harmonisering mellem EU's lægemiddelstyrelser og for at tydeliggøre for ansøgere, hvilken dokumentation, der er nødvendig i EU, for at der kan udføres en fuld regulatorisk vurdering af datakvaliteten.

Du kan finde den nye vejledning her GLP-recommendation-paper.pdf (hma.eu)

Der er også en skabelon tilgængelig på HMAs website, som med fordel kan benyttes: GLP-table-template (hma.eu).

3R-principper er en vigtig del af det etiske og videnskabelige grundlag for brugen af forsøgsdyr. Principperne dækker:

  • ”Replacement”: Erstatning af dyreforsøg med dyrefri metoder, hvor det er muligt
  • ”Reduction”: Reduktion i antallet af dyr, så kun det nødvendige antal anvendes for at opnå videnskabeligt valide resultater
  • ”Refinement”: Forfinelse af forsøgene, så dyrenes stress minimeres og deres velfærd optimeres

Vi arbejder med at 3R-principperne bliver tænkt ind i planlægningen af kliniske forsøg, så tidligt som muligt, gennem dialog og rådgivning samt under vores sagsbehandling af kliniske forsøgsansøgninger.

Det er komplekst at omsætte 3R til praksis. Vi ønsker derfor med en åben og pragmatisk tilgang at bidrage til løsninger, hvor både patientsikkerhed og dyrevelfærd er i fokus.

Det er afgørende at der forskes i og valideres alternativer til dyreforsøg. Det er denne viden der kan sikre at 3R kan implementeres og føre til reelle ændringer i udviklingen af lægemidler.

Resultaterne af 3R-forskningen bearbejdes på EU-niveau – særligt i regi af EU 3R-arbejdsgruppen (3Rs Working Party (3RsWP)), hvor vi er stærkt repræsenteret med to medlemmer.

3RsWP har en central rolle i at udvikle retningslinjer og anbefalinger, sikre vidensdeling og udbyde undervisning, samt at understøtte innovation og rådgivning gennem samarbejdet med blandt andre Innovation Task Force (ITF) og Scientific Advice Working Party (SAWP) hos det europæiske lægemiddelagentur (EMA).

Skal du ansøge om et kliniske forsøg med terapeutiske vacciner?

Så vær opmærksom på at der skal laves fuld sikkerheds- og toksikologivurdering af immunrespons mod en endogen epitop. ICH S6 guideline kan anvendes.

Hvis der indgår adjuvans, kan WHOs “Guidelines on the non-clinical evaluation of vaccine adjuvants and adjuvanted vaccines, Annex 2, TRS No 987” anvendes, men kun til adjuvanskomponenten.