Forventet mangel på Ultiva® (remifentanil hydrochloride)

20. april 2016

Lægemiddelstyrelsen forventer, at der kommer mangel på Ultiva®, der blandt andet bruges til anæstesi (bedøvelse) under operationer. Læger, der bruger Ultiva, skal derfor overveje alternative præparater.

Virksomheden GSK har meddelt Lægemiddelstyrelsen, at de i en periode ikke kan levere Ultiva pulver til koncentrat til injektions- og infusionsvæske, opløsning 1 mg, 2 mg og 5 mg.
GSK oplyser, at nye leveringer af Ultiva kommer i løbet af de næste tre måneder. Den præcise leveringsdato er stadig uvis, men så snart den kendes, vil Lægemiddelstyrelsen informere på hjemmesiden.

Alternativer til Ultiva®

Læger, der anvender Ultiva, bør overveje andre lægemidler til anæstesi.  Virksomheden B.Braun har mulighed for i en kort overgang at skaffe Remifentanil ”B.Braun” 2 mg og 5 mg fra Tyskland. Da produktet ligger i tyske pakninger og ikke er markedsført i Danmark, skal der søges om udleveringstilladelse hos Lægemiddelstyrelsen.

Læs mere om, hvordan man søger udleveringstilladelse.

Fakta om Ultiva®

Ultiva er et analgetikum til brug ved indledning og/eller vedligeholdelse af generel anæstesi. Ultiva er indiceret som analgetikum hos mekanisk ventilerede i alderen 18 år og derover, som er i intensiv behandling. Præparatet bliver blandt andet brugt til bedøvelse af dagkirurgiske patienter, da virkningsvarigheden er kort (5-10 minutter) og der ikke ses tendens til øget varighed efter adskillige timers infusion.