Mobil visning

EMA flytter til Amsterdam

20. november 2017

Lægemiddelstyrelsen ønsker Amsterdam tillykke med det nye værtsskab for EMA og ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde.

Afgørelsen om EMA’s nye placering fandt sted mandag eftermiddag på et møde i Bruxelles, hvor udenrigsminister Anders Samuelsen deltog som Danmarks repræsentant. I alt 27 lande deltog i den hemmelige afstemning, som endte med beslutningen om, at EMA flytter til Amsterdam.

”Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at EMA ikke kommer til København. Det har vi i Lægemiddelstyrelsen arbejdet for gennem lang tid, og vi er ikke et sekund i tvivl om, at det ville have været den optimale løsning for både EMA, Europas patienter og lægemiddelindustrien. Men når det er sagt, så vil jeg selvfølgelig gerne sige tillykke til Amsterdam. De er kommet med et rigtig flot bud – og jeg er sikker på, at vi kan fortsætte det gode EU-samarbejde i de rammer, som Amsterdam tilbyder,” siger Thomas Senderovitz.

Efter planen skal EMA flytte den 1. april 2019 som følge af, at Storbritannien forlader EU.

”Det er ekstremt vigtigt, at flytningen ikke kommer til at forstyrre det meget effektive samarbejde, vi har i EU både i forhold til at få ny innovativ medicin ud på markedet og i forhold til hele vores fælleseuropæiske lægemiddelovervågning. Alle lande vil få gavn af, at EMA kan køre videre fra dag 1 i Amsterdam, så fra Lægemiddelstyrelsens side står vi naturligvis klar med al den opbakning og assistance, vi kan mønstre”, siger Thomas Senderovitz.

Danmark videre til 2. runde

Der var 27 lande, der deltog i afstemningen, og 16 lande var kandidater til at få agenturet. København gik sammen med Milano og Amsterdam videre til anden runde, men var altså ikke med i den sidste og afgørende runde.

”At København gik videre til anden runde, anser jeg som en stor anerkendelse af Danmark, og det arbejde vi har lagt i vores bud, der igennem hele processen har haft fokus på fagligheden. Jeg takker for den tillid, som de andre lande viste os og for den opbakning, København har fået fra Europa” siger Thomas Senderovitz.