
DAC er Lægemiddelstyrelsens dataanalysecenter. DAC vil gøre det muligt for Lægemiddelstyrelsen at tilbyde lægemiddelvirksomhederne en ny form for rådgivning, der kan understøtte arbejdet med at udvikle nye lægemidler, herunder medicin til mennesker med sjældne sygdomme.
Hvad er DAC?
DAC er Lægemiddelstyrelsens dataanalysecenter.
DAC omsætter information og data om medicin og medicinsk udstyr til viden, der kan bruges til gavn for borgerne.
DAC gør det muligt for Lægemiddelstyrelsen at tilbyde lægemiddelvirksomheder en ny form for rådgivning, der kan understøtte arbejdet med at udvikle nye lægemidler, herunder medicin til mennesker med sjældne sygdomme. DAC arbejder også med at udvikle nye metoder til overvågningen af bivirkninger fra lægemidler i realtid.
DAC består af specialister med mange forskellige faglige kompetencer. DAC har bl.a. eksperter ansat inden for farmaci, datalogi, folkesundhedsvidenskab, statskundskab og biostatistik. DAC kommer også til at have kandidat- og Ph.d.-studerende tilknyttet samt deltage i postdoc-projekter.
Vi hilser DAC velkommen som en vigtig samarbejdspartner i kampen for vores patienter
Vores projekter og analyser
DAC stræber efter et meget højt niveau af gennemsigtighed i sit arbejde. Dette indebærer også mest mulig gennemsigtighed i forhold til, hvordan forskellige analyser prioriteres, hvilke analyser der gennemføres og hvilke analyser, der er planlagt i fremtiden. Ofte vil det dog ikke være muligt at dele oplysninger om kommende analyser, før resultaterne er blevet offentliggjorte.
For at kunne lave en objektiv prioritering af mulige analyser anvender DAC en prioriteringsmatrix til at vurdere hver ny analyse ud fra en række variable, der er defineret på forhånd. Prioriteringsmatrixen kan findes her (på engelsk, pdf)
Case: Forbrug af Tramadol
DAC undersøgte effekten af en risikominimerende indsats overfor smertestillende medicin imellem 2017-2018 og identificerede et fald i forbruget af Tramadol der var sammenfaldende med øget medieomtale i 2017 og fortsatte efter indførelsen den risikominimerende indsats. Analysen blev gennemført i samarbejde med Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet.
De fleste danske patienter forventer at deres data bliver udnyttet til at forbedre behandlingerne for fremtidige patienter
Hvad der driver os
Danmark har nogle af de bedste sundhedsdata i verden. Den store mængde data på danske patienter dækker alle aspekter fra behandlingsregimer over indrapporterede bivirkninger til socioøkonomiske faktorer. Dataene giver en unik mulighed for at anvende big data analytics (analyser af store mængder data fra mange forskellige kilder) til at opdage skjulte mønstre til gavn for patienterne.
Et andet aspekt af anvendelsen af dataanalyse på sundhedsdata er muligheden for at skabe et nyt paradigme for godkendelsen af lægemidler. Når man kan følge bivirkningerne fra medicin i stor skala i real tid, vil det være muligt for myndighederne at godkende ny medicin hurtigere, fordi man vil kunne reagere hurtigt på uforudsete bivirkninger. Det vil reducere barriererne for at få nye lægemidler på markedet samtidig med, at man vil kunne bibeholde de nuværende høje sikkerhedsstandarder.
Hjerteforeningen hilser initiativet med øget fokus på bedre og sikre behandlinger for vores patienter velkommen
Samarbejdspartnere
DAC samarbejder med en række forskellige aktører både nationalt og internationalt. Rygraden i DAC er et strategisk partnerskab med Nationalt Genom Center (NGC), hvorved DAC har adgang til Genomcenterets supercomputer. DAC har også tæt samarbejde med de videnskabelige miljøer i Danmark og er i gang med at etablere samarbejder med internationale forskningsinstitutioner. DAC vil også etablere fora, hvor patientforeninger og industrien kan give input til de gennemførte analyser.
DAC har indledt samarbejder med andre lægemiddelmyndigheder i EU med det formål at skabe et europæisk netværk af myndigheder indenfor sundhedsdataanalyse.
Det nye dataanalysecenter vil gøre det muligt at følge lægemidler igennem hele deres livscyklus
Data og etik
DAC anvender en lang række forskellige datakilder. DAC har adgang til noget af verdens mest sofistikerede og komplette patientdata via sundhedsdatastyrelsen, Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram osv. DAC’s analyser bliver gennemført på Nationalt Genom Centers supercomputer, der lever op til de højeste standarder for data og it-sikkerhed.
DAC vil også følge strikss dataetiske standarder. Alle DAC-analyser vil blive gennemført i overensstemmelse med Lægemiddelstyrelsens dataetiske charter.