Undgå abonnements­fælder

14. juli 2015

Er du fristet af at sige ”ja tak” til at modtage en gratis prøvepakke med fx slankepiller eller gigtmedicin, så gå tilbuddet grundigt efter i sømmene, før du bestiller. Tjek, om du binder dig til andet end den gratis prøvepakke.

Abonnementsfælderne lokker typisk med prøvepakker, gavekort eller gratis gaver. Selvom der måske står i reklamen eller på nettet, at prøvepakken er gratis, er det ikke altid tilfældet. Ofte skal du betale forsendelse, eller du binder dig til at købe mere end bare prøvepakken.

Og så klapper fælden. For når du takker ja til at modtage den gratis gave eller prøvepakke, risikerer du samtidig at tegne et løbende betalingsabonnement, som du hver måned bliver afkrævet penge for, enten via regninger med posten eller på dit betalingskort.

Vi har desværre erfaring med, at flere virksomheder benytter prøvepakker som en slags ”skjult” abonnement på fx potensmidler og gigtmedicin.

Nedenfor er nogle af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens gode råd til at undgå abonnementsfælder.

Skal du betale forsendelse?

Hvis firmaet vil opkræve penge for forsendelsen, betyder det ofte, at du skal afgive dine betalingskortoplysninger. Overvej følgende, før du giver oplysninger fra dig: Ønsker du overhovedet at modtage prøvepakken, når du skal betale for forsendelsen?

Hvis du skal give dine betalingskortoplysninger fra dig, skal du være sikker på, at du kun skal betale for forsendelsen - og intet andet.

Et ”skjult” abonnement

Læs altid hele tilbuddet grundigt i gennem. Finder du det på nettet, så print det ud. Tjek, om der står, at du senere vil modtage flere pakker, eller om du har tegnet et abonnement. Tjek fx også, om der måske allerede er sat ”hak” i et felt, hvor du siger ja til at modtage mere end prøvepakken.

Det skjulte abonnement fremgår ofte mindre tydeligt i vilkårene eller med småt nederst på siden eller på en underside.

Når du modtager pakken

Når du modtager din prøvepakke, skal du læse, hvad der står i det brev, der ofte følger med. Står der i brevet, at du vil modtage mere senere, skal du straks protestere til sælgeren.

Det samme gælder, hvis du modtager pakker ud over prøvepakken.

Opkrævning

Hvis du får en opkrævning fra firmaet, eller der bliver trukket betaling fra din konto, skal du straks reagere, hvis du ikke mener, at du skal betale.

Du kan læse flere gode råd til hvordan du undgår abonnementsfælder og om dine rettigheder som køber på www.forbrug.dk, www.forbrugereuropa.dk og www.forbrugerombudsmanden.dk

Er du havnet i en abonnementsfælde med virksomheden Helse Danmark, som er kendt under flere navne, bl.a. Oriental Care, kan du læse mere her:

Glucosamin og Saw Palmetto hos Helse Danmark

Spørgsmål og svar om Glucosamin og Saw Palmetto hos Helse Danmark