Forsyning af medicin
Danmark har generelt en høj forsyningssikkerhed, når det handler om medicin. Borgerne kan som regel få den medicin på apoteket, som de har fået ordineret. Nogle gange kan der dog opstå vanskeligheder med forsyningen af medicinen af forskellige grunde, men det indebærer som oftest ikke, at borgerne går forgæves på apoteket.
ForsyningGenerelt om forsyning af medicin
Hvis du har fået ordineret medicin af en læge, så vil du i langt de fleste tilfælde opleve, at du kan få din medicin på apoteket.
Desværre kan der opstå en situation, hvor det apotek, du sædvanligvis benytter, er udgået for den medicin, du skal bruge. Sker det, så vil apoteket ofte kunne tilbyde dig medicinen i en anden pakningsstørrelse eller en anden type medicin med den samme effekt.
En anden mulighed er, at du kan finde medicinen på et andet apotek – fx via apotekernes app. Desuden er det muligt at købe receptpligtig medicin hos apotekerne online. Endelig har du også altid mulighed for at konsultere din læge for at få vejledning.
Gennem de seneste år har Lægemiddelstyrelsen modtaget gradvis flere meldinger om forsyningsproblemer fra medicinproducenterne. Disse problemer kan stå på i kortere eller længere tid og betyder ikke nødvendigvis, at du ikke kan få den medicin, du har brug for. Ofte vil apoteket kunne udlevere et alternativt produkt med den samme effekt.
Generelt er det ikke usædvanligt, at en medicinproducent i en periode har problemer med at levere en eller flere typer medicin i en mængde, der matcher efterspørgslen. Det kan der være en lang række årsager til – nogle er generelle og nogle er specifikke for den givne medicin. Det kan fx skyldes kvalitetsproblemer i produktionen, en uventet høj efterspørgsel, mangel på råvarer eller logistiske vanskeligheder.
På denne temaside finder du også links, der bringer dig videre til mere information om årsagerne til, at mangel på medicin kan opstå, samt til information om, hvad Lægemiddelstyrelsen gør for at forebygge, at disse mangelsituationer opstår.
Vi overvåger situationen tæt og gør vores bedste for at afhjælpe forsyningsproblemerne. Vi kan ikke pålægge en virksomhed at producere mere, men vi går i dialog med virksomhederne om bl.a. at skaffe tilsvarende udenlandske medicinpakninger eller parallelimport.
Hvorfor opstår der forsyningsvanskeligheder på medicin?
Der kan være mange årsager til, at et lægemiddel i en periode ikke kan leveres til hospitalerne eller apotekerne. Medicin produceres i forskellige lande, og en mangelsituation kan eksempelvis skyldes:
- mangel på råvarer, som anvendes i medicinen
- en brist i kvaliteten i produktionen
- produktionssvigt hos en leverandør
- at medicinen er i restordre hos distributøren
- at medicinen er udsolgt på apoteket
- at efterspørgslen efter medicinen er højere, end lægemiddelvirksomheden havde forventet
- at lægemiddelvirksomheden ikke vurderer, at det kan betale sig fortsat at markedsføre medicinen
Internationalt samarbejde om forsyningssikkerhed
Lægemiddelstyrelsen samarbejder internationalt med lægemiddelmyndigheder i både Norden, EU og resten af verden om at forebygge og minimere mangel på medicin. Målet med samarbejdet er at begrænse konsekvenserne af mulige forsyningsvanskeligheder. Det gør vi bl.a. ved at:
- samarbejde med lægemiddelvirksomheder for at løse problemer med produktion og distribution af medicin
- udveksle information med internationale samarbejdspartnere om alternative forsyningskilder
- udvikle strategier og planer til at forebygge problemer i forsyningskæden, for eksempel ved at udarbejde vejledninger til virksomheder om rapportering af mangler
- forbedre udvekslingen af information, erfaringer og arbejdsgange blandt EU's lægemiddelmyndigheder
Med disse formål for øje deltager Lægemiddelstyrelsen i en række internationale samarbejdsfora. Et par eksempler på de væsentligste:
Medicine Shortages Steering Group
(MSSG)
Det europæiske lægemiddelagentur EMA (European Medicines Agency), nedsatte i 2022 en Medicine Shortages Steering Group med det formål at etablere et organ, der hurtigt – og i samarbejde med EMA – kan koordinere en fælles EU-indsats i tilfælde af, at der opstår en forsyningsudfordring med en given medicin i EU.
Der er desuden etableret en tilsvarende styregruppe med ansvar for medicinsk udstyr: Medical Device Shortages Steering Group (MDSSG).
Coordination and Harmonisation of the Existing Systems against Shortages of Medicines - European Network
(CHESSMEN)
CHESSMEN blev søsat i januar 2023 som en del af EU's sundhedsstrategi "EU 4 Health" og har til formål at støtte medlemslandene i at implementere relevante strukturer og procedurer til at håndtere mangel på medicin. I alt deltager lægemiddelmyndigheder fra 22 EU/EØS-lande.
Nordisk Lægemiddelforum
Det nordiske samarbejde om lægemidler blev ved dansk initiativ etableret i 2015 og fokuserer på at dele viden og erfaringer samt på at skabe fælles nordiske løsninger på områder, hvor det giver mening for de enkelte lande. Målsætningen er blandt andet at gøre det attraktivt at levere lægemidler til de nordiske lande, som i global sammenhæng hver for sig er meget små markeder.
Læs mere om Nordisk Lægemiddelforum (nordicpharmaceuticalforum.com)
Ovenfor: Forsyningskæden for medicin fra fremstilling til patienterne
Midlertidigt lager af meget kritiske lægemidler
Lægemiddelstyrelsen offentliggjorde i foråret 2023 et udbud om at opbygge et midlertidigt lager af meget kritiske lægemidler, som kan anvendes som buffer ved forsyningsvanskeligheder. Efterfølgende indgik styrelsen en aftale med medicingrossisten Nomeco.
Aftalen indebærer, at Nomeco fra november 2023 til udgangen af august 2024 opretholder et lager af de omfattede lægemidler, der svarer til én måneds forbrug ud over grossistens almindelige lager – dog to måneders forbrug for antibiotika.
Link til oversigt over de udvalgte meget kritiske lægemidler (excel)
Forsyning af medicin (fra LinkedIn)
Kom med bag kulisserne:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7120323498106888193
Fælles front mod forsyningsvanskeligheder i EU:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7116293572798070784
Mange og komplekse årsager til forsyningsproblemer for medicin:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7110156475041239040
Hvis medicinen mangler på apoteket:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7108079445030129666
Enighed om første EU-liste over kritiske lægemidler:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7140980264276582400
Nationalt råd for forsyningssikkerhed af lægemidler
Nationalt råd for forsyningssikkerhed af lægemidler bidrager til at kortlægge og skabe en fælles forståelse for forsyningssituationen af lægemidler i Danmark.
Rådet består af en kreds af relevante aktører - det vil sige patientorganisationer, apoteker, grossister, lægefaglige organisationer, erhvervsorganisationer og myndigheder.
Selv om det langt fra er alle typer medicin, der er ramt af forsyningsvanskeligheder, så er det naturligvis et tema, der har stor bevågenhed ikke bare hos os, men tillige hos en række andre vigtige aktører.
Links til mere information om forsyning af medicin
Link til overblik over forsyningsvanskeligheder for medicin
Link til Lægemiddelstyrelsens liste over kritiske lægemidler
Link til Lægemiddelstyrelsens temaside om lagre af kritiske lægemidler
Du kan også læse om det Nationale Råd for forsyningssikkerhed af lægemidler: