Rapportering af formodede, alvorlige, uventede bivirkninger til EudraVigilance-databasen for kliniske forsøg med lægemidler

9. april 2024, Opdateret 18. april 2024

I forbindelse med overgangen til den nye EU-forordning for kliniske forsøg med lægemidler skal SUSARs indberettes direkte til den europæiske EudraVigilance-database.

Denne ændring gælder for alle igangværende og nye kliniske forsøg, og dermed ikke kun for kliniske forsøg der er ansøgt under den nye forordning. Derfor skal alle sponsorer for kliniske forsøg med lægemidler i Danmark sikre sig, at de har adgang til EudraVigilance databasen.

Det er et lovkrav, at sponsor skal indberette alvorlige uventede bivirkninger jf. EU-forordning om kliniske forsøg med humanmedicinske lægemidler (nr. 536/2014 af 16. april 2014) artikel 42 og  §8. Derfor skal alle sponsorer sikre sig, at de er korrekt registreret i EudraVigilance-databasen, og har mulighed for at indberette SUSARs.

Nedenfor findes yderligere oplysninger om registrering i EudraVigilance systemet og den påkrævede organisering. Lægemiddelstyrelsen kan ikke yde teknisk support, da systemet driftes af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), hvorfor der henvises til EMA’s servicedesk.

Indholdsfortegnelse:

1. LOVKRAV FOR INDBERETNING AF FORMODEDE, ALVORLIGE, UVENTEDE BIVIRKNINGER (SUSARS) I KLINISKE FORSØG MED LÆGEMIDLER

2. REGISTRERING OG ORGANISERING AF SPONSOR OG SPONSORORGANISATION I EUDRAVIGILANCE

3. TILGÆNGELIGE VEJLEDNINGER OG SUPPORT PÅ EUDRAVIGILANCE

4. HVAD SKAL INDSENDES TIL LÆGEMIDDELSTYRELSEN I FORBINDELSE MED DENNE OVERGANG?

5. ÆNDRINGSLOG

1. Lovkrav for indberetning af formodede, alvorlige, uventede bivirkninger (SUSARs) i kliniske forsøg med lægemidler

Sponsorer for kliniske forsøg er forpligtede til omgående at indberette formodede, alvorlige, uventede bivirkninger (SUSARs), der opstår i forbindelse med kliniske forsøg.

Følgende gælder for omgående rapportering af SUSARs:

  • SUSARs, som opstår ved kliniske lægemiddelforsøg der er godkendt i Danmark, skal rapporteres direkte til EudraVigilance jf. artikel 40 i Klinisk forsøg forordningen og derved ikke simultant til de deltagende nationale medlemslande. Fremover kan sponsor nøjes med at sende SUSARs fra forsøg godkendt under direktiv 2001/20/EU til EudraVigilance
  • For kliniske lægemiddelforsøg der er godkendt i Danmark gælder, at sponsor skal rapportere alle SUSARs til Eudravigilance, der opstår med samme aktive lægemiddelsubstans i andre lægemiddelforsøg, som sponsor også er ansvarlig for. Dette gælder uanset om bivirkningerne opstår ved andre forsøg i EU eller i tredjelande, så længe det er samme sponsor eller en anden sponsor, der har et formelt tilhørsforhold til sponsor (fx samme moderselskab) jf. artikel 42 i Klinisk forsøg forordningen.
  • Fristen for sponsors indberetning af SUSARs skal tage hensyn til bivirkningens alvor, og skal være som følger:

a) i tilfælde af dødelige eller livstruende formodede alvorlige uventede bivirkninger, hurtigst muligt og under alle omstændigheder senest syv dage efter at sponsor har fået kendskab til bivirkningen.

b) i tilfælde af formodede alvorlige uventede bivirkninger, der ikke er dødelige eller livstruende, senest 15 dage, efter at sponsor har fået kendskab til bivirkningen.

2. Registrering og organisering af sponsor og sponsororganisation i EudraVigilance

For at kunne indberette i EudraVigilance databasen kræver det, at sponsors organisation har korrekte brugeradgange og organisering til EMA’s databaser. For non-kommercielle sponsorer vil organisationen typisk være et sygehus.

Først og fremmest skal sponsororganisationen registreres i EMA’s Organisation Management Service (OMS), med mindre organisationen er oprettet i forvejen, hvilket for de fleste sygehuse er tilfældet. Herefter skal organisationen udpege en Responsible Person (RP) i EudraVigilance, der er ansvarlig for tildeling af brugerrettigheder til de enkelte sponsorer i organisationen. Organisationen skal altså sikre sig, at mindst én ansat har gennemført den påkrævede online træning i EudraVigilance for RP’er, samt dertilhørende kompetencevurdering.

EudraVigilance databasen er bygget op således, at de forskellige sponsororganisationer har mulighed for at målrette og begrænse brugeradgang til de følsomme data, der indrapporteres i systemet. Derfor bør organisationerne oprette såkaldte ”Virtual Affiliates”, der fungerer som dataadgangsgrupper for at sikre, at de enkelte ansatte ikke får adgang til samtlige af organisationens data. Dette er nærmere beskrevet i afsnit 8.1 af EMAs registreringsmanual til EudraVigilance (EudraVigilance Registration Manual side 65)

Når sponsororganisationerne har fået ovenstående organisering på plads, er det muligt for de enkelte sponsorer at søge om brugeradgang i EudraVigilance. Først og fremmest skal sponsorerne, hvis de ikke har en i forvejen, oprette en EMA brugerkonto, hvilket er den samme brugerkonto som skal benyttes til henholdsvis EudraCT-databasen (direktiv forsøg) og CTIS-databasen (forordningsforsøg). Herefter kan de søge om en ”EV Human Contributor” rolle i EudraVigilance og derved få adgang til at indberette SUSARs.

 

3. Tilgængelige vejledninger og support på EudraVigilance

Som tidligere nævnt har lægemiddelstyrelsen ikke adgang til eller mulighed for at registrere sponsorer i EudraVigilance databasen. Det er udelukkende organisationens Responsible Person, der kan give brugeradgang til EudraVigilance og for teknisk hjælp skal man henvende sig til EMA servicedesk. EMAs Servicedesk kræver et EMA login hvilket er det samme, som tidligere er nævnt skal benyttes til selve registreringen i EudraVigilance.

Vi henviser til EMAs hjemmeside omkring sikkerhedsrapportering i kliniske forsøg hvor man kan finde links, der beskriver både lovkrav og vejledninger. Hele processen omkring organisering og registrering for organisationen er beskrevet i afsnit 8 af EMAs EudraVigilance Registration Manual.

 

4. Notifikationer og ændringer af protokoller i forbindelse med skifte til EudraVigilance skal ikke indsendes til Lægemiddelstyrelsen som substantielle ændringer

Det vurderes ikke at være en substantiel ændring at opdatere ordlyden i eksisterende protokoller fra brugen af Lægemiddelstyrelsens SUSAR e-blanket til direkte rapportering af SUSARs i EudraVigilance. Sådanne ændringer skal derfor ikke indsendes som substantielt amendment til Lægemiddelstyrelsen. De skal heller ikke indsendes til notifikation, med mindre EudraCT skemaet opdateres med fx en ny ansvarlig for SUSAR-rapportering.

 5. Ændringslog

18. april 2024 - Generel opdatering af hjemmeside

9. April 2024 - E-blanket nedlagt

20. maj 2022 – Ny vejledning.